REGULAMIN STOŁÓWKI SZKOLNEJ
I UPRAWNIENIA DO KORZYSTANIA ZE STOŁÓWKI:
- Do korzystania ze stołówki szkolnej uprawnieni są:
a) uczniowie wnoszący opłaty;
b) uczniowie, których wyżywienie finansuje m.in. GOPS;
c) pracownicy zatrudnieni w szkole.
II ODPŁATNOŚĆ ZA OBIADY:
- Stołówka szkolna zapewnia posiłki gotowane w formie obiadu.
- Cena jednego obiadu ustalana jest przez Dyrektora Szkoły.
- Cena jednego obiadu dla uczniów obejmuje koszt produktów zużytych do przygotowania posiłku – koszt wsadu do kotła.
- Nauczyciele i pracownicy ponoszą odpłatność stanowiącą całkowity koszt zakupu produktów zużywanych do przygotowania posiłków oraz koszt utrzymania i funkcjonowania kuchni w przeliczeniu na jeden obiad.
- W sytuacjach wzrostu kosztu produktów w trakcie roku szkolnego dopuszcza się możliwość zmiany odpłatności, po poinformowaniu korzystających ze stołówki z miesięcznym wyprzedzeniem.
- Odpłatność za obiady za dany miesiąc uiszczana jest u intendenta do 5-go dnia danego miesiąca.
Na indywidualną prośbę Rodziców wpłata może być przyjęta po upływie wyznaczonej daty.
- Wpłaty dokonuje się u intendenta, który potwierdza ją dowodem wpłaty. Oryginał otrzymuje wpłacający, kopia pozostaje do rozliczenia dokumentacji stołówki.
- Obiady dla uczniów kl. 0-III szkoły podstawowej wydawane są na podstawie potwierdzenia tożsamości przez wychowawcę klasy, natomiast uczniowie IV-VIII SP otrzymują posiłki
na podstawie bloczków obiadowych.
- W przypadku zgubienia bloczka obiadowego posiłek nie będzie wydany
III ZWROTY ZA OBIADY:
- Zwrot poniesionych kosztów może nastąpić z powodu choroby, wycieczki (gdy szkoła nie zapewni prowiantu) lub innych przyczyn losowych.
- W przypadku nieobecności ucznia w szkole dokonuje się odliczenia kosztów obiadów pod warunkiem, że nastąpi zgłoszenie do sekretariatu szkoły nieobecności najpóźniej do godziny 8:00 danego dnia. Odliczeniu podlega każdy następny dzień (od dnia zgłoszenia).
- Odliczenie za niewykorzystane obiady następuje w formie równoważnego odpisu należności za wyżywienie w kolejnym miesiącu. Nie ma możliwość zwrotu w gotówce.
- W szczególnych przypadkach, gdy uczeń lub rodzic dokonujący wpłaty na początku miesiąca zgłasza nieobecności w ściśle określonych dniach tygodnia, pobierana opłata zostanie pomniejszona
o kwotę za zgłoszone dni. Nieuzasadniona lub niezgłoszona nieobecność na posiłku nie podlega zwrotowi kosztów.
IV WYDAWANIE POSIŁKÓW:
- W stołówce wywieszony jest jadłospis na dwa tygodnie zatwierdzony przez wicedyrektora szkoły.
- Posiłki przygotowywane są zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia i kalkulacją kosztów.
- Posiłki wydawane są na wyznaczonych przerwach.
- Uczniowie mogą zgłaszać do intendenta propozycje dań do jadłospisu.
V ZASADY ZACHOWANIA W STOŁÓWCE:
- Nad bezpieczeństwem uczniów spożywających obiad czuwają wychowawcy świetlicy.
- Podczas spożywania posiłków obowiązują zasady kulturalnego zachowania.
- W stołówce szkolnej uczeń powinien:
- spokojnie poruszać się po stołówce,
- zachować porządek przy odbiorze dania oraz przy oddawaniu naczyń,
- zachowywać się w sposób kulturalny, cicho i spokojnie spożywać posiłek,
- zastawić po sobie porządek (odnieść talerze, zostawić czyste miejsce na stoliku),
- szanować naczynia, sztućce i nakrycie stołu,
- naprawić szkodę uczynioną w stołówce.